Bij een voorkeurshouding gaat je baby zijn of haar hoofdje steeds dezelfde kant op draaien, wat vooral goed zichtbaar is in ruglig. Dit fenomeen komt voor bij ongeveer 1 op 5 baby’s en kan niet alleen leiden tot afplatting en asymmetrie van de schedel, maar ook tot problemen bij de motorische ontwikkeling van je baby.
Gelukkig kan een voorkeurshouding zeer goed behandeld worden. In dit artikel ga ik wat dieper in op de oorzaken en mogelijke oplossingen van een voorkeurshouding.
Hoe ontstaat een voorkeurshouding bij baby's?
Een voorkeurshouding is meestal een gevolg van verhoogde spanning in het lichaam van je kindje. In de meeste gevallen gaat het om blokkades ter hoogte van de nek of de schedel, maar ook in het bekken of de rug van je baby kan abnormale spanning leiden tot een verminderde beweeglijkheid die resulteert in een voorkeurshouding. Hoe deze spanning bij jouw baby exact is ontstaan, is meestal moeilijk te bepalen. Factoren die ongetwijfeld een belangrijke rol spelen, zijn de positie van de baby in de baarmoeder en het bevallingsproces. Zo hebben zowel baby’s met afwijkende liggingen (zoals sterrenkijkertjes of stuitliggingen) als baby’s waarbij een extra interventie nodig was tijdens de bevalling (zuignap, keizersnede…) een grotere kans op een voorkeurshouding.
Wat doet de osteopaat?
Wanneer een osteopaat in de praktijk een baby met een voorkeurshouding behandelt, zal hij of zij steeds eerst het hele lichaam van het kindje onderzoeken. Zo gaat de osteopaat op zoek naar de plaats waar de grootste spanning of blokkade zit en van waaruit de voorkeurshouding waarschijnlijk is ontstaan. Via heel zachte manuele technieken worden deze blokkades en spanningen vervolgens losgemaakt, waardoor de baby zijn/haar hoofdje opnieuw in alle richtingen kan bewegen en de voorkeurshouding gecorrigeerd kan worden.
Wat kan je zelf doen?
Bij het voorkomen of verhelpen van een voorkeurshouding kan je als ouder ook zelf een grote rol spelen. Hierbij is het vooral heel erg belangrijk om je baby te stimuleren aan beide zijden. Een paar tips:
- Probeer ook wanneer je de baby flesvoeding geeft steeds af te wisselen tussen beide zijden (hou je baby dus afwisselend op de linker- en rechterarm).
- Als je baby naast je slaapt (co-sleeper, babybedje naast je eigen bed etc.), zal hij of zij steeds de neiging hebben om zich naar jou toe te draaien. Probeer daarom de positie van je baby regelmatig te veranderen, bijvoorbeeld door je baby eens met zijn/haar hoofdje naar jouw voeteneinde neer te leggen.
- Je kindje regelmatig op de buik leggen bij het spelen is essentieel voor de goede ontwikkeling van de spieren in de nek en rug. Met deze ‘tummy time’ kan je al erg vroeg beginnen, bijvoorbeeld door je baby ‘skin-to-skin’ op je eigen borst te leggen.
- Ook bij het spelen kan je je baby aan beide zijden stimuleren, zodat hij/zij uitgedaagd wordt om het hoofdje goed naar beide kanten te draaien. Dit kan je bijvoorbeeld doen door speeltjes of een mobiel afwisselend aan de linker- of rechterkant van het park te bevestigen of een boekje voor te lezen dat je niet helemaal recht voor je baby houdt.