Over long covid
De coronacrisis houdt de wereld inmiddels bijna twee jaar in zijn greep. Al vrij snel na het opduiken van het virus SARS-CoV-2 werd duidelijk dat veel patiënten nog geruime tijd na de acute fase van de infectie langdurige symptomen vertonen. Ongeveer 10% van de patiënten krijgt te maken met long covid, wat volgens de meest recente cijfers van Sciensano zou betekenen dat in België intussen al meer dan 180.000 mensen getroffen zijn.
Long covid heeft vaak een enorme impact op het dagelijkse leven. Helaas bestaan er nog steeds veel misvattingen over het syndroom, waardoor de patiënten zich vaak onbegrepen voelen. Zowel door de eigen omgeving als door zorgverleners. Gelukkig verschijnen er steeds meer studies over de pathofysiologie van het syndroom die ons inzicht vergroten.
Aanvankelijk werden vooral vermoeidheid, kortademigheid en een drukkend gevoel op de borst gerelateerd aan long covid, maar deze symptomen bleken slechts het topje van de ijsberg te zijn. De vaakst gerapporteerde klachten bij long covid zijn:
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Aanhoudend verlies van geur en smaak
- Chronische hoest
- Dyspneu of kortademigheid
- Druk op de borst
- Spierpijn
- Nek- en rugpijn
- Keelpijn
- Globusgevoel of gevoel van een krop in de keel te hebben
- Hese stem
- Hartritmestoornissen
- Concentratie- of geheugenproblemen
- Tinnitus of oorsuizen
- Neuropathieën of zenuwklachten
- Maag- en darmklachten
- Insomnia of slapeloosheid
- Duizeligheid
- Depressie en/of angstgevoelens
- Huiduitslag
Osteopathie bij long covid
Veel van de symptomen die de patiënten met long covid ervaren, kunnen gelinkt worden aan verstoringen in het ademhalingsmechanisme. Bij nagenoeg alle patiënten vinden we bijvoorbeeld een grote spanning terug op het middenrif, een grote koepelvormige ademhalingsspier die de scheiding vormt tussen borst- en buikholte. Die spanning zorgt automatisch voor een oppervlakkige en snelle ademhaling, wat niet alleen extra symptomen veroorzaakt, maar ook nog eens een vlot herstel hypothekeert.
Ook het autonoom zenuwstelsel is bij patiënten met long covid uit balans. Het lichaam bevindt zich in een permanente ‘fight or flight’ modus, waardoor de spieren nog meer onder spanning komen te staan. Bovendien raakt ook de hormonale regulatie hierdoor verstoord, wat zich kan uiten in slaapproblemen, een onregelmatige menstruatiecyclus, gewichtstoename, etc.
Tijdens een osteopathisch consult gaat je osteopaat gericht en grondig op zoek naar de spanningen die aan de basis liggen van jouw klachten en een kwalitatief herstel hypothekeren. Vervolgens maak ik deze spanningen los via manuele technieken die aangepast zijn aan jouw lichaam. Een behandeling op maat dus.
Op korte termijn kan je een verlichting van heel wat symptomen verwachten en ook op lange termijn heeft een osteopathische aanpak een grote impact. Door via specifieke technieken de aanwezige spanningen los te maken en het autonoom zenuwstelsel weer in balans te brengen, zal immers het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd worden, wat leidt tot een kwalitatief en duurzaam herstel.
Heb je zelf last van langdurige COVID-symptomen of maakte je COVID-19 door en wil je graag een check-up om toekomstige klachten te vermijden? Boek dan hier een afspraak.